Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излезе годишният доклад за 2013 на Airbus. Засега по продажби за годината все още води Boeing.На пресконференция ръководителите на Airbus обявиха комерсиалните резултати на консорциума за 2013 и основните насоки за развитие за 2014. Не е изненада, че както конкурентите им от Boеing, хората от Airbus също обявиха 2013 за най-успешната си до момента. 

Тези думи наистина се потвърждават от обявените цифри, но въпреки това все още Airbus само се доближават до продажбите на Boeing, без да ги надвишават, а Boeing засега си запазват лидерството в пътническото самолетостроене.

През 2013 Airbus са произвели и доставили 626 самолета, срещу 648 при Boeing, с което американците запазват водачеството си.

От друга страна обаче, към 31 декември 2013 Airbus са имали чакащи поръчки (backlog) за 5 559 машини, докато същият показател при Boeing е бил 5 080 машини, което дава през 2014 по-добри перспективи за Airbus.

По повечето финансови показатели двете свръхкомпании си "дишат във врата", но предвид факта че Airbus все пак са догонващи в авиационната индустрия (Boeing имат много по-дълга история), може спокойно да се твърди, че ако Airbus продължават да се развиват с такива темпове, огромни са шансовете в края на 2014 те да са новият лидер в пътническото самолетостроене.

По информация от Airbus и Boeing

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!