Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ербъс A350XWB излетя за първия си полет

Новини от света на авиациятаДнес най-новият европейски самолет и пряк конкурент на Дриймлайнер, Airbus A350XWB (extra wide body), излетя от летището на EADS в Тулуза за първия си полет.

Излитането (на снимката) беше проследено от над 10 хиляди служители на Airbus Industries, журналисти и публика. Полетът ще продължи 4 часа и в момента на публикуване на тази информация все още продължава.

Според твърдения на анализатори, Airbus A350XWB в същност е самолет, който Ербъс не са искали да построят … Той дойде като конкурентна реакция на Boeing Dreamliner и макар за момента поръчките на А350 да са съществено по-добри от тези за Дриймлайнер (вече са постъпили поръчки за над 600 броя А350), от Airbus не крият, че амбициите на корпорацията се фокусират върху флагмана им А380, и макар и прескъпа, разработката на А350 има повече символично значение.

Може спокойно да се твърди обаче, че дори и символична, стъпката на Ербъс с А350, поне засега, е успешна.

A350XWB по всички показатели покрива стандартите, заложени от Дриймлайнер, а по някои съществено го превъзхожда … Тепърва обаче предстои да се разбере дали А350 ще превъзхожда Дриймлайнер по и най-важния за авиационната индустрия показател – надеждността.

По информация от Airbus Industries, EADS и BBCnews