Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрическото задвижване превзема и въздушната „Формула 1“

Малък електрически самолет привлече вниманието на посетителите на авиоизложението вчера в Дубай. Става дума за интересната машина с име „Air Race E“, показана на снимката по-горе.

Самолетът е предназначен да участва в едно от най-известните и обичани авиационни състезания – известният национален шампионат на САЩ в Рино, Невада, известен под името „Reno Air Races“.

Това е модифициран самолет марка „Cassutt Formula One“, в който традиционният бутален двигател Continental O-200 е заместен от 150 киловатов електродвигател, а стандартното витло е заместено от два съосни контра-ротативни винта.

Захранването се осъществява от 100 килограмова литиева батерия, като общото тегло на батерията и електромотора не превишава това на стандартния бутален двигател и горивото за него.

Стандартните изисквания за самолети, участващи в състезанието в Рино, са за площ на крилото от най-малко 6.1 квадратни метра, обем на двигателя до 3.3 л. (200 куб. инча), сухото тегло на машината не бива да е под 250 кг, колесникът трябва да е неприбираем, а витлото да е с фиксирана стъпка.

Самолетите се състезават на овално трасе с дължина 5.13 км. очертано от пилони на височина около 10 метра над терена (30 фута), а скоростите често доближават 500 км/ч (300 mph)!

Засега не е ясно дали за предстоящото идната година състезание ще бъдат променени изискванията за двигателя, или (по-вероятно) ще бъде създаден нов тур в състезанието, специално за електро самолети, защото вече осем отбора са заявили участието си с подобни електрически машини.

Споделете в ...