Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

До 20 години затвор грозят ютюбърът, който инсценира авиокатастрофа

Помните ли как на 24 ноември 2021 пилотът и ютюбър Тревър Джейкъб засне зрелищната си „авиокатастрофа“? Тогава, след като на пръв поглед двигателят му отказа в полет, той напусна самолета си и се спусна с парашут. Самолетът, естествено, малко след това се разби в склоновете на планините под него.

Днес 29-годишният Тревър Даниел Джейкъб е изправен пред до 20 години във федерален затвор, след като под натиска на доказателствата призна, че умишлено е инсценирал самолетната катастрофа и се е опитал да възпрепятства федералното разследване по случая.

Да припомним, че на 24 ноември 2021 Джейкъб излита със своя едномоторен самолет от летище Ломпок Сити (Lompoc City), уж с намерение да долети до летището в  Мамот Лейкс (Mammoth Lakes).

35 минути след началото на полета обаче, докато самолетът лети над националния парк Лос Падрес (Los Padres), Джейкъб инсценира отказ на двигателя и напусна самолета като се засне как скача с парашут.

Благодарение на десетината камери, монтирани навсякъде по самолета, Джейкъб успя да заснеме кадри не само от скачането с парашут, но и от самостоятелния полет на самолета до разбиването му.

На 23 декември 2021 г. Джейкъб качи видеоклипа в YouTube, озаглавен „Разбих самолета си“ („I Crashed My Airplane“ – вижте под статията), който освен другото съдържа и промоция на луксозни портфейли, и в който най-подробно е заснет целият инцидент, включително и „катастрофата“ на самолета. Целият клип е изцяло в стил някъде между Индиана Джоунз и Сървайвър.

Реакциите на зрителите на видеото обаче бяха смесени. Много от тях заподозряха инсценировката и бяха критични към Джейкъб, но въпреки това видеото набра над 2.9 милиона гледания.

На 26 ноември 2021, съгласно правилата, Джейкъб информира Националния съвет за транспортна безопасност (NTSB) за самолетната „катастрофа“. По това време той се съгласи да съдейства на разследването да открие самолета му, но по-късно каза на разследващите, че не знае мястото на катастрофата.

През април 2022 FAA отне пилотския лиценз на Тревър Джейкъб, а по-късно, под натиска на доказателствата, той призна в споразумение с прокуратурата на Съединените щати, че всъщност никога не е имал намерение да достигне местоназначението си и е планирал да скочи от своя самолет като заснеме „инцидента“ за клип в Ютюб.

Следствието установи, че точно преди инцидента Джейкъб е сключил договор за спонсорство с компания, която произвежда различни продукти, включително луксозни портфейли. Съгласно споразумението за спонсорство Джейкъб се е съгласил да рекламира производството на компанията във видеоклипа в YouTube, който ще публикува.

Джейкъб също е признал, че е излъгал федералните следователи, когато е представил доклад за инцидент със самолет, който невярно показва, че самолетът е претърпял пълна загуба на мощност приблизително 35 минути след излитане.

Джейкъб призна и че е излъгал инспектор по авиационна безопасност на Федералната авиационна администрация (FAA), като е твърдял, че двигателят на самолета е повредил, вследствие на което той е скочил с парашут от самолета.