Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Днес завършва Третата въздушна обиколка на БългарияНа летище Пловдив днес се очаква да пристигнат 15 леки самолета, които вчера излетяха от същото летище за Третата въздушна обиколка на България, посветена на 100-годишнината от конструирането на първия български самолет от Асен Йорданов и началото на самолетостроенето у нас. 

Участниците в обиколката преминаха през летищата в Приморско, Балчик, Плевен и София, за да финишират днес отново в Пловдив.

Обиколката се провежда на щафетен принцип, тоест на различни етапи към нея ще се присъединяват и други пилоти с машините си, включително и три екипажа от Чехия.

В обиколката взема участие и демонстрационен екземпляр на ултралекия самолет Skyleader 600 (на снимката), за който съобщихме по-рано и който вече се сглобява в България в бившите заводи Терем-Летец, близо до София.

Нека припомним, че първата подобна въздушна обиколка на България е проведена през далечната 1926 г.

Обиколката е част от честванията на 100-годишнината от построяването на първия български самолет, като музеят на авиацията в Крумово ще получи като дарение реплика на този първи български самолет, изработен под ръководството и с личното участие на авиоконструктора Александър Мариносян.

Снимка: БГНЕС

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Ултралек самолет Скайлидер 600 (Skyleader 600) вероятно ще се сглобява у нас
Консорциумът Airbus патентова концепция за хиперзвуков наследник на Конкорд

Консорциумът Airbus патентова концепция за хиперзвуков наследник на Конкорд
Затвори