Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Дамски екип пое катапултите на самолетоносач

Вече почти две десетилетия екипажите на най-големите бойни кораби – самолетоносачите – не са изцяло мъжки свят. Днес близо 16% от военнослужещите в Щатските военноморски сили са жени, но за тях доскоро бяха отредени предимно административни и обслужващи позиции. Това време обаче явно е отминало.

Вече от близо месец един от най-отговорните екипи на самолетоносача Теодор Рузвелт – този опериращ с катапултите – е поверен почти изцяло на жени. 35 от общо 50-те високо квалифицирани специалисти, работещи със сложната система на катапултите, са жени. Това се случва за първи път не само в 32-годишната история на самолетоносача, но и в световен мащаб.

“Честно ви казвам, дори аз останах напълно безмълвна …” казва учудена лейтенант Елизабет Грайдър, самата тя дама и пилот на хеликоптер MH-60S Seahawk, базиран на самолетоносача.

Нека припомним, че екипът, обслужващ катапултите, е изцяло отговорен за всички излитания и кацания от палубата на самолетоносача, и освен че изискват невероятна дисциплина и прецизност, някои дейности са свързани и с чисто физическа сила, както например при куплирането на катапултната система с колесника на изтребителите. Задължение на този екип е осигуряването на излитанията и кацанията на палубата, и освен огромната отговорност за цялостното функциониране на бойния кораб, често дамите се налага сериозно да изцапат зелените си униформи, работейки с тежките спирачни въжета и хидравличните дефлектори, предпазващи персонала на палубата от реактивните струи на изтребителите.