Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Газотурбинните двигатели превземат вече и леката авиация


Газотурбинните двигатели отдавна са доказали надеждността и ефективността си, но поне досега тяхна "територия" бяха по-големите машини. Нещата вече се променят!

Първи полет направи произведеният от австрийската компания Diamond Aircraft лек самолет diamond DA50-JP7. Малката четириместна машина е оборудвана с газотурбинен двигател AI-450S, който е разработка на две украински фирми – Motor Sich JSC и Ивченко Прогрес. Двигателят е с 20% по-икономичен от своя бутален събрат, а развива максимална мощност от цели 465 к.с.

Първият полет на DA50-JP7 стана реалност по-малко от две години след като компанията съобщи за началото на разработката. Кристиан Дрийс, изпълнителен директор на Diamond Aircraft, който беше и един от пилотите при тестовия полет, с нескрита гордост заяви, че "с тази турбина самолетът лети като ракета".

И наистина, при тестовия полет, след излитането машината прави набор на височина с вертикална скорост 2 800 фута в минута (близо 15 м/сек), което за такъв клас самолет безусловно е достижение. Максималната достигната скорост по прибори при полета е била 175 knots (325 км/ч), но от компанията заявяват, че DA50-JP7 е способен на скорости над 200 knots (370 км/ч).

Машината ще се произвежда в два варианта. Вариантът "Тундра" ще бъде с по-големи гуми и усилени стойки на колесника, даващи възможност на самолета да каца на труднодостъпни и необработени терени. Вторият, "класически" вариант, е насочен към бизнес потребители и е фокусиран върху лукс, икономичност и скорост.

Благодарение на газовата турбина, DA50-JP7 може да оперира в температурен интервал от минус 50°C до плюс 50°C. Очаква се сертификационния процес на новата машина да завърши около средата на 2016, а машината ще бъде официално представена на авиационната общност на тазгодишното изложение във Фридрихсхафен през април.

По информация от Diamond Aircraft

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Излязоха първите официални резултати от анализа на радарните данни за полета на Air Asia
Сирийски военнотранспортен АН-26 се разби при кацане
Airbus A350 направи първия си редовен полет – от Доха, Катар до Франкфурт
Затвори