Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В ход е нов и вероятно последен опит за откриване на останките от полет MH-370

Малайзийското правителство ще плати на американската компания Ocean Infinity до 70 милиона долара, ако в рамките на три месеца открият останките от полет MH370, който изчезна безследно точно на днешната дата преди четири години.

Подписаният от правителството договор е на принципа „Няма резултат, няма плащане“ (no cure, no fee). Ако в рамките на три месеца бъдат открити останките или поне „черните кутии“ на самолета, малайзийското правителство ще изплати на американците суми, зависещи от претърсената площ – съответно $20 милиона за площ до 5000 кв.км, $30 милиона за до 15000 кв.км, $50 милиона за 25000 кв.км, и $70 милиона за по-голяма повърхност.

Компанията Ocean Infinity ще използва за целта изследователския кораб Seabed Constuctor, разполагащ с осем автономни подводни плавателни съда. Това по същество са телеуправляеми подводници, снабдени с високотехнологично оборудване от типа на сонари, сензори, подводни камери и механизирани манипулатори. Всеки един от тези подводни дронове може да претърсва до 1200 кв.км на ден.

“Макар да не можем да дадем гаранции, че ще открием останките, вярваме че едновременната работа с многото наши подводни съдове е добър подход за такава задача.” заяви изпълнителният директор на Ocean Infinity.

Нека припомним, че самолетът на Malaysia Airlines в полет MH370 излетя от Куала Лумпур към Пекин на 8 март 2014 и 38 минути след началото на полета се изгуби от радарите. Въпреки стотиците милиони долари, платени за многобройни издирвателни мисии, останки от самолета и намиралите се на борда 239 пътници и до днес не са открити. Така полет MH370 се превърна в една от най-големите загадки в историята на въздухоплаването.