Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Във Великобритания за пръв път унищожиха дрон с лазер

Британското министерство на отбраната съобщи в петък, че индустриален екип за първи път е унищожил реална въздушна цел, използвайки директен лъч с висока мощност от лазерната установка DragonFire (на снимката горе).

Този опит с оръжие с директна енергия се счита за важен крайъгълен камък към внедряването на системата, вероятно в рамките на пет години.

Усилията за бързо разработване на такива оръжия са отчасти продиктувани от конфликтите в Украйна и до Червено море, където скъпите ракети за противовъздушна отбрана се използват срещу много по-евтини, но ефективни дронове. Разходите за работа с лазера обикновено са по-малко от 13 долара на изстрел, отбелязва министерството.

DragonFire е програма за технологична демонстрация на стойност 30 милиона паунда, разкрита от Лабораторията за отбранителна наука и технологии на министерството през 2017 г.

Индустриалният екип, воден от производителя на ракети MBDA с партньори Leonardo UK и QinetiQ, е ключовият елемент в 100 милиона съвместна инвестиция за разработване на оръжия с насочена енергия в няколко програми, включително и оръжия с радиочестотна директна енергия.

Шимон Фина, който ръководи стратегическите програми на министерството, каза че последните изпитания са доказали, че технологията може да проследява и атакува цели от висок клас от разстояние.

От своя страна, говорител на Лабораторията за отбранителна наука и технологии заяви, че „срокът за всяко внедряване в служба на Обединеното кралство зависи от редица фактори, но може да бъде в рамките на следващите 5 до 10 години“.

Източник: Defense News
Снимка: Министерство на отбраната на Великобритания