Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бяха публикувани първите данни от черните кутии на катастрофиралия ATR 72-600 от полет TransAsia GE235

Макар да е още рано да се правят окончателни заключения относно причината за катастрофата, първите данни от разчитането на двете черни кутии от самолета на ТрансЕйжа сочат, че 37 секунди след излитането десният двигател (двигател №2) е отказал, а пилотите по грешка са отнели газта и изключили нормално работещият ляв двигател (двигател №1).

В резултат на това, останалият напълно без тяга самолет загубва скорост и влиза в срив до падането си в реката.

Ето и основните моменти от записите на гласовия рекордер в кабината (Cockpit Voice Recorder) и регистратора на полетните данни (Flight Data Recorder), в часове, минути и секунди.

– 10:51 – TransAsia получава разрешение за излитане.

– 10:52:01 – TransAsia излита.

– 10:52:38 – 37 секунди след излитането, на височина от 1200 фута, в кабината прозвучава сигнал за общо прeдупреждение (Master Warning). То е в резултат от отказ на двигател №2 (десния двигател), но екипажът не знае това, защото алармата не дава информация за характера на проблема.

– 10:52:43 – Пилотите отнемат газта на двигател №1 (левия двигател) и прекъсват захранването му с гориво (fuel cutoff).

– 10:53:00 – Пилотите коментират отказ в двигател №1.

– 10:53:06 – Отказалият двигател №2 автоматично влиза в режим на авто-флюгелиране (auto-feather). Това е режим, при който лопатите на витлото автоматично застават успоредно на въздушната струя с цел създаване на минимално въздушно съпротивление.

– 10:53:12 – В кабината прозвучава първото автоматично предупреждение за срив (stall warning), което се изключва автоматично 6 секунди по-късно.

– 10:53:19 – Пилотите започват опити да запуснат двигател №1, който самите те преди малко са изключили.

– 10:53:21 – В кабината прозвучава второ предупреждение за аеродинамичен срив (stall warning).

– 10:53:34 – Пилотите подават по радиото сигнал за бедствие (Mayday), продължавайки опитите да запуснат двигател №1.

– 10:54:34 – В кабината прозвучава второ общо предупреждение (Master Warning) … 0.4 секунди по-късно записите и в двата рекордера спират.

Според регистратора на полетните данни (Flight Data Recorder), двигател №1 успешно е бил запуснат 16 секунди преди края на записа, но очевидно това време вече не е било достатъчно за да може двигателят да набере обороти и да предостави нужната тяга за излизане от тежката вече ситуация.

Както се вижда от графиката, изобразяваща скоростта и височината на полета, приблизително в този момент скоростта вече е била под 80 knots, тоест под сривната скорост за този самолет, която е 84 knots при напълно спуснати клапи и колесник и 104 knots при прибрани клапи и колесник (clean).

Макар това да не е първият случай, в който пилоти погрешно идентифицират "проблемния двигател" и изключват напълно изправния двигател, още не е изяснена причината пилотите на TransAsia от полет GE235 така упорито да се фиксират единствено върху двигател №1, без изобщо да обръщат внимание на истинския проблем – отказът в двигател №2.

ATR-72-600 e оборудван с два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PW127Fс мощност от 2 475 к.с. всеки. Двигателите задвижват 6-лопатни витла тип Hamilton Standard 568F с диаметър 3.93 м.

По информация от boldmethod.com и atwonline.com