Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Безпилотен самолет направи рекорд по продължителност на полета

Безпилотният летателен апарат Euro Hawk, числящ се към ВВС на Германия, постави рекорд по продължителност на полета без дозареждане.

В прес-съобщение на американската компания Northrop Grumman, производители на безпилотника, се казва че на 8 и 9 август Euro Hawk е изпълнил по маршрут в Европа полет с времетраене 25.3 часа на височина 17900 метра.

Полетът е бил в рамките на изпитания на машината, стартирали през юли, когато самолетът е направил транзатлантически полет, след като е излетял от базата Едуардс в Калифорния и е кацнал в германската военновъздушна база Манхинг. При този полет самолетът е бил във въздуха повече от 22 часа, прелитайки над 9000 километра.

Разработката на Euro Hawk е започнала през 2007 г. В проекта участват компаниите Northrop Grumman и европейската Cassidian. Апаратът е създаден на базата на американския RQ-4 Global Hawk Block 20, но се отличава от него по апаратурата за радио разузнаване. Наземният комплекс за управление на апарата също е различен и е разработка на Cassidian.

По информация от Northrop Grumman

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове