Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Безос успешно разходи из космоса 90-годишна звезда от легендарен телевизионен сериал

Днес, 13 октомври 2021, на борда на космическия кораб New Shepard на компанията Blue Origin в Космоса полетя телевизионната звезда Уилям Шатнър, известен с ролята си на капитан Джеймз Кърк от легендарния телевизионен сериал Стар Трек.

По този начин 90-годишният Уилям Шатнър се превърна и в най-възрастния човек, летял в Космоса.

В капсулата, на борда на която нямаше професионален пилот, заедно с актьора Уилям Шатнър бяха Крис Бошуйзън – бивш инженер от NASA и основател на компания за сателитно заснемане, Глен де Врийс – изпълнителен директор на софтуерната компания „Dassault Systemes“ и Одри Пауърс – вицепрезидент на Blue Origin.

Както може да се очаква, полетът на звезда като Уилям Шатнър е част от рекламната кампания за популяризиране космическия туризъм с Blue Origin, но двама от участвалите в днешния полет – Крис Бошуйзън и Глен де Врийс – изцяло са си платили „билетите“, чиято цена се твърди че е четвърт милион долара ($250 000).

Корабът на Blue Origin беше изстрелян днес точно в 17:50 българско време. След като основният ускорител издигна капсулата и я освободи в най-високите слоеве на атмосферата, се завърна и успешно кацна на земята. Капсулата с космическите туристи продължи полета си над Линията на Карман, след което също успешно се върна на земята под куполите на спирачни парашути.

След успешното приземяване, люкът на капсулата беше отворен лично от Джеф Безос, а още преди да докоснат земята 90-годишният Уилям Шатнър успя да пусне пост в Туитър в който написа, че по време на полета се е чувствал като малко момче.

Да припомним, че научно-фантастичният сериал Стар Трек (Star Trek), стартирал по телевизионните екрани през шейсетте години на миналия век, се превърна в културен феномен и стана един от най-гледаните телевизионни сериали в историята. До момента за сериала са заснети 806 епизода, разпределени в 38 сезона.

Уилям Шантър (вдясно) в кадър от първия сезон на Стар Трек

Полета можете изцяло да проследите тук:


Споделете в ...