Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Андре Боршберг, на борда на Solar Impulse 2, успешно кацна в Хавай

Поставяйки голям брой рекорди, днес 3 юли в 05:55 местно време (18:55 българско време), пилотът Андре Боршберг успешно се приземи на летище Калаелоа, близо но Хонолулу, на остров Мауи в Хавай.

След доста дълъг престой в Нагоя, Япония, където екипът на Solar Impulse 2 изчакваше подходящи метеорологични условия и петдневен полет, прелитайки над 8 000 км, задвижваният единствено от слънчева енергия самолет успешно завърши рекордния си полет.

С това Боршберг постави нов световен рекорд за най-дълъг соло полет изобщо (както като разстояние, така и като времетраене, при това не само за задвижван от слънчева енергия самолет).

Боршберг беше посрещнат от екипа си и огромна тълпа посрещачи, и макар че не можа да избегне паспортната проверка на щатските имиграционни служби, в церемония по посрещането взеха участие съекипника му Бертран Пикар и дошлият специално за случая принц Алберт от Монако.

След петдневния почти неподвижен престой в тясната кабина на Solar Impulse 2, преди да слезе от самолета, краката на Андре Боршберг се наложи да бъдат масажирани и раздвиждани от лекаря на екипа в продължение на повече от двайсетина минути.

Основните параметри (все още неокончателни) на полета са – прелетяно време: 4 дни 22 часа 1 минута, прелетяно разстояние: 8 279 км …