Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Аеродинамичен срив е вероятната причина за катастрофата на Airbus A-320 на Air Asia


Въпреки тежките метеорологични условия в района, спасителните екипи вече изваждат телата на загиналите от катастрофиралия на 28 декември Airbus A-320 на Air Asia в Яванско море.

Появиха се и първите версии относно причината за катастрофата. Като най-вероятна причина се сочи аеродинамичен срив на самолета на голяма височина и последвала неспособност на пилотите да изведат машината от този сривен режим.

Нека припомним, че минути преди самолетът да изчезне от радарите, пилотите са поискали смяна на курса и ешелона на полета, като са поискали изкачване до FL380, или 38 000 фита (11 600 метра).

Известно е, че поради разредената атмосфера, на тези височини сривната скорост на самолетите е по-висока, отколкото на морското равнище и машината може да влезе в сривни режими дори при няколкостотин километра в час въздушна скорост.

Радарни данни освен това сочат, че след като е поискал смяна на ешелона, Ербъсът е започнал изключително стръмен набор на височина, което говори за високи ъгли на атака и вероятно падане на скоростта, още повече засилващи подозренията за аеродинамичен срив като вероятна причина за катастрофата.

По подобен начин, след обледеняване на пито сондите и последващо грешно отчитане на скоростта, през юни 2009 Airbus A330 на Ер Франс влезе в срив на голяма височина и се разби във водите на Тихия океан.

Доказателство за подобна хипотеза е и факта, че фюзелажът на катастрофиралия Airbus A-320 на Air Asia изглежда цял на сонарните изображения, а това говори за относително малка скорост при удара във водната повърхност.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Откриха останките от изчезналия в неделя Airbus A320-216 на Air Asia
Боинг 747 на Върджин Атлантик кацна аварийно на летище Гетуик без една от основните стойки на колесника
Airbus A320-200 на авиокомпанията Air Asia е изчезнал от радарите тази сутрин със 162 души на борда
Затвори