Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокомпания Swiss покрива самолетите си с фолио, заимствано от кожата на акула

Швейцарската авиокомпания Swiss покри всичките си 12 самолета за дълги разстояния Boeing 777-300ER със специален филм, наречен AeroSHARK, който е подобен по структура с кожата на акула.

Новата технология намалява съпротивлението на въздуха в граничния слой (boundary layer) и по този начин позволява да се намали разхода на гориво.

Покритието AeroSHARK имитира зъбовидни люспи, подобни на тези от кожата на акула. Покритието се залепва върху фюзелажа и двигателите на самолетите.

Според Swiss, само миналата година благодарение на новата технология компанията е спестила 2200 тона керосин, а тази година спестяванията се очаква да станат още по-забележими, тъй като вече повече самолети се покриват с този филм.

Покритието AeroSHARK е разработено от компанията за поддръжка Lufthansa Technik и производителя на покрития BASF. Технологията беше представена през 2021, като за първи път тя беше тествана на товарен самолет Boeing 777F на немската авиокомпания Lufthansa.

Да припомним, че преди повече от 10 години отново акулите вдъхновиха един от най-големите производители на самолети в света Airbus да създаде нови краища на крилото в най-популярния си модел A320.

Така, от декември 2012 Airbus започна да инсталира тези „крила от акула“ на самолети, които получиха името „Sharklets“ именно си поради приликата си с перките на акула. Както знаем, думата sharklet е производна на думите shark (акула) и winglet (малко крило, крилце). Тази технология, използвана вече в практически всички нови самолети, намали разхода на гориво с около 4%.

С какъв процент ще намали разхода на гориво новото покритие AeroSHARK предстои да разберем в близкото бъдеще.

Снимка: Swiss

Споделете в ...