Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Orbit прекратява дейността си

Virgin Orbit, аерокосмическият бизнес на британския предприемач и милиардер Ричард Брансън, прекратява дейността си и съкращава повечето от персонала си.

Главният изпълнителен директор Дан Харт съобщи на служителите по време на обща среща в четвъртък следобед, че Virgin Orbit прекратява дейността си „за обозримо бъдеще“, след като не успя да осигури спасителен пояс за финансиране.

„Нямаме друг избор, освен да приложим незабавни, драматични и изключително болезнени промени“, каза Харт със сподавен глас при тези думи. Той добави, че това ще бъде „вероятно най-трудното решение, което някога сме взимали в живота си“.

Компанията е във финансови затруднения още след неуспешното изстрелване на сателити през януари.

Да припомним, че на 10 януари 2023 г. ракетата LauncherOne беше изстреляна над Атлантическия океан от специално модифицирания Boeing 747-400, наречен Cosmic Girl (на снимката).

Въпреки че изстрелването на надморска височина от малко над 10 000 метра беше успешно, ракетата не успя да достигне планираната орбита, причинявайки загубата на осем малки сателита, които носеше на борда си.

В средата на март 2023 г. Virgin Orbit временно спря дейността си, докато търсеше свеж капитал за да продължи полетите, но на 30 март 2023 компанията обяви в борсов документ, че ще съкрати 675 души (85% от персонала) за да намали разходите си.

Съкращенията трябва да приключат до 3 април 2023 и не е известно дали компанията някога ще възстанови дейността си.

Снимка: Wikimedia

Споделете в ...