Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Galactic създават първата „космическа аерогара“

Още не ни е известно как да наричаме това нещо на български език. Дали да е „космогара“, или може би „космопорт“, но на английски то вече си има име – нарича се „spaceport“, и в момента персоналът и оборудването на Virgin Galactic за програмата SpaceShipTwo се местят в новото си седалище, наречено Spaceport America.

„Spaceport America“ се намира близо до Албакърки в щата Ню Мексико и вече ще е мястото, от което ще бъдат изпълнявани всички развойни и комерсиални дейности, свързани с полетите на малката космическа совалка VSS Unity и нейния самолет-носител WhiteKnightTwo. Макар и основното седалище на Virgin Galactic все още да остава базирано, както и досега, в Калифорния, всички комерсиални дейности, свързани с полети до Космоса, вече ще бъдат извършвани от новата „космогара“ в Ню Мексико.

По този начин Spaceport America се превръща в първата в историята аерогара (вероятно вече е добре да я наричаме „космогара“), която е специално построена за да обслужва пътници за полети до Космоса.

Както е известно, целта на Virgin Galactic е да извършва редовни туристически пътувания до космическото пространство при които, макар и за кратко, пътниците ще могат да усетят безтегловността на космическия полет и да се насладят на гледката от височини, признати за принадлежащи към пространството, наречено Космос.

Компанията вече извърши два напълно успешни тестови полета, последният от които през февруари 2019, при който совалката VSS Unity достигна до височина от 112 000 метра и скорост MACH3, а е известно, че „официалната“ граница на Космоса е така наречената линия на Карман (Kármán line), за която се счита надморска височина от 100 000 метра.

Планира се от новата „космогара“ Virgin Galactic да извършат поне още един тестов полет, преди първия наистина комерсиален полет, билетите който, всеки по 250 000 долара, вече са продадени.

Spaceport America

Spaceport America – първата в историята космическа аерогара

Да припомним, че главен проектант на системата SpaceShipTwo (включваща самолета носител WhiteKnightTwo и совалките VSS) е гениалният авиоконструктор Бърт Рутан и неговата компания Scaled Composites, на която Virgin Galactic са възложители и инвеститори.