Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX публикуваха впечатляващо видео от навлизането в атмосферата на части от Falcon Heavy

Както е известно, на 24 юни т.г. SpaceX направиха своето поредно успешно извеждане в орбита на 24 сателита с помощта на най-мощната в момента ракета – Falcon Heavy.

Самото изстрелване явно вече не е новина, защото успешните полети на Falcon Heavy станаха почти ежедневие, но и този път SpaceX не пропуснаха да изненадат всички като отново направят нещо ново и невиждано досега.

В стремежа си да върнат на земята за повторна употреба възможно най-много елементи от ракетата носител, този път те успяха да си върнат и носовия обтекател на ракетата.

Вероятно ще си кажете – е какво толкова има в един обтекател, и ще сте прави. Носовият обтекател има единствената функция да предпази полезния товар от аеродинамичните сили докато ракетата преминава през атмосферата. След излизането на ракетата носител от високите атмосферни слоеве, обтекателят се „разцепва“ надве, отделя се от ракетата и пада на земята.

Този път обаче SpaceX го бяха снабдили с парашут, подобен на парапланер, и накрая „уловиха“ частите от обтекателя в мрежата на специално подготвен за целта кораб, за да го използват поне още веднъж.

В този ред на мисли вероятно не е излишно да споменем, че колкото и наглед елементарна да е функцията на този обтекател (fairing), цената му е около 6 милиона долара, така че SpaceX имат от какво да са доволни.

Вижте наистина впечатляващото видео, в което ясно се виждат ярките контури от свръхнагрята плазма, в резултат от триенето при навлизане на обтекателя в плътните слоеве на атмосферата.

Споделете в ...