Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Rolls-Royce тестваха най-големия в историята авиационен двигател

Rolls-Royce завърши първите наземни тестове на своя огромен двигател UltraFan, твърдейки, че е поне с 10% по-ефективен от всеки друг голям авиационен двигател в експлоатация днес. Това творение на авиационните технологии от въглерод и титан ще започне да се монтира на самолети през 2030 г.

Специално за този двигател, Rolls-Royce изгради чисто нова база в Дарби, Обединеното кралство, като днес това е най-голямото закрито съоръжение за тестове на авиационни двигатели в света.

Въпреки импозантните си размери, UltraFan е впечатляващо лек благодарение на високопрецизните лопатки с диаметър 3.56 метра, 3D принтирани от въглероден композит и с усилени от титан атакуващи ръбове.

Както вече писахме, новият UltraFan ще е с най-малко 10% по-ефективен от най-икономичния двигател на пазара в момента – Trent XWB, произвеждан също от Rolls-Royce. Според компанията, новият двигател със сигурност ще бъде популярен, тъй като ще може да бъде монтиран както на тясно, така и на широкофюзелажни самолети с различни размери, като предоставяната тяга ще може да варира от 11.3 до близо 50 тона.

Освен че ще спести пари за гориво, новият двигател ще намали и съответната сума от въглеродния отпечатък на авиокомпанията, като същевременно практически ще елиминира емисиите на прахови частици и ще намали емисиите на NOx (Азотни окиси) с около 40%.

Снимка: Rolls-Royce

Споделете в ...