Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Red Bull Air Race се завръща през 2014

Едно от най-престижните състезания по фигурен пилотаж, The Red Bull Air Race World Championship, ще се завърне през 2014 със седем кръга, които ще се проведат в шест страни.

Известният световен шампионат по висш пилотаж беше спрян през последните три години поради съмнения за пропуски в сигурността на пилотите.  През 2014 обаче са въведени вече ред нови изисквания както по отношение машините, с които ще се участва, така и по отношение подготовката на състезателните трасета.

Едно от изискванията към машините е вече те да бъдат оборудвани със стандартни, серийни двигатели и винтове. Надуваемите пилони пък, между които се правят фигурите, ще бъдат от съвсем нов и специално създаден за целта материал, който съвсем лесно ще се къса при най-малкото докосване от страна на самолетите, като така съществено ще се подобри сигурността в случай на често срещаното закачане с крило.

Самите пилони ще са по-високи – 24 метра, срещу 20 метра досега, а задължителният досега 270-градусов завой между четири пилона ще отпадне, заради прекалено голямото претоварване, изпитвано от пилотите.

В задаващия се сезон на състезанието участие отново ще вземат известни от миналото имена като Кърби Чемблис и Майкъл Гулиан от САЩ и Пол Бонъм от Великобритания.

В състезатнието ще участват 12 пилота, първият кръг на Red Bull Air Race 2014 ще стартира през февруари в Абу Даби. Следващите кръгове са планирани да се проведат в Малайзия, Полша, Англия и САЩ, а финалното състезание ще бъде на 1 и 2 ноември 2014 в Куншан, Китай.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...