Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Pipistrel предлагат самолет Sinus Flex две-в-едно ;-)

Вече свикнахме с иновациите на словенската фирма за ултралеки самолети Pipistrel, а и примерът не може да се определи като някаква иновация (известни са и други подобни идеи), но все пак новото предложение на словенците определено заслужава внимание.

Това е модификация на известния модел Pipistrel Sinus, при която само за пет минути и с помощта на стандартни гаечни ключове, известният досега мотопланер може да се превърне в нормален ултралек за крос-кънтри прелети на мотор.

Идеята е реализирана посредством сменяеми накрайници на крилата (виж снимката), чрез които "стандартните" планерни крила с разпереност близо 15 метра могат да се превърнат в крила с разпереност 12.5 метра, с които е оборудван другият известен модел на фирмата – Pipistrel Virus.

По този начин всеки собственик на Sinus може да се наслади и на летателните характеристики на на двата самолета само със смяна на крилните накрайници. Фирмата предлага този "ъпгрейд" на крилото срещу $7 900, като дава възможност за изкупуване на "старото" крило срещу сума, зависеща от неговото състояние и остатъчен ресурс.

Ъпгрейдът е достъпен за всички собственици на Sinus, но за съжаление, той не е възможен за собственитицет на Virus. Според фирмата, причината е в това, че Virus има VNE (скорост, която никога не бива да се надвишава) от 135 knots, а новото крило с планерните удължения е проектирано да издържа само до 120 knots.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...