Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA подкрепи разработка на криогенни водородни системи за авиацията

Университетът в Илинойс съобщи, че NASA е потвърдила участието си в техния проект за разработка на криогенна система за захранване с водород на изцяло електрически летателни апарати.

Подкрепата на NASA засега се състои само във финансиране в размер на 6 милиона долара, но в проекта, наречен „Cheetah“ (Гепард) вече участват реномирани институции като Развойната лаборатория на Щатските ВВС (Air Force Research Laboratory), отделът за технология и развитие на Boeing, звеното за проучвания и развитие на General Electric, както и университетите в Охайо и Масачузетс.

В основата си проектът цели да разработи система, при която летателни апарати ще бъдат задвижвани от електромотори, а електроенергията ще бъде генерирана от водородни клетки.

Дотук, както се вижда, нищо ново! Новото обаче е методът на съхранение на водорода, който ще бъде съхраняван и подаван към горивните клетки от криогенни резервоари, при свръхниски температури.

Както е известно, най-големият проблем при електрически задвижваните летателни апарати, е теглото. При задвижване с батерии то разбираемо е голямо, но дори и при генериране на електричеството от водородни клетки, съхранението на водорода също представлява проблем, защото той се съхранява под много високо налягане в тежки стоманени балони с двойни стени.

Именно този проблем се стреми да реши криогенната технология. Съхранението и пренасянето на водорода при свръхниски температури би могло да реши проблема с високото налягане и произтичащото от това високо тегло на резервоарите.

Освен намаляването на теглото, „замразеният“ чрез криогенни способи водород притежава още по-голяма енергийна плътност, поради което се очаква тази технология за съхранение на водород да се превърне в отдавна търсения „Свещен Граал“, който ще замести фосилните горива при големите самолети.

Както знаем, досега електрическото задвижване беше предимно тествано при малките самолети, докато за големите се считаше, че методите за съхранение на енегроносителя засега не са на ниво.

Криогенната технология обаче дава и още една допълнителна „екстра“. Свръхниските температури дават възможност да се ползва ефекта на свръхпроводимост, което сериозно може да намали загубите, а оттам и да повиши крайната ефективност на цялата система.

Споделете в ...