Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Falcon Heavy изпълни блестящ тестов полет

Вчера, 6 февруари, в 15:45 местно време (22:45 българско) от стартова площадка 39A в Кейп Канаверал към Космоса се отправи най-голямата и най-мощна действаща ракета носител – творението на компанията SpaceX Фолкън Хеви (Falcon Heavy).

Основният двигател на втората степен започва работа, след отделянето на ускорителите от първата степен

Основният двигател на втората степен започва работа, след отделянето на ускорителите от първата степен

Falcon Heavy е два пъти по-мощна от използваните досега, и най-мощната след Сатурн 5, която изведе американските астронавти на Луната. Експерти смятат, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос и според плановете на компанията – тя ще е средството, с което скоро отново човешки крак ще стъпи на Луната, а защо не и на Марс?

Ракетата е висока 70 метра, като е съставена е от три скачени един за друг ускорителя (boosters) от известната вече Falcon 9 които са снабдени с общо 27 ракетни двигателя, доставящи 2 200 тона тяга.

Кацането на двата странични ускорителя

Подобно на ракетите Falcon 9, всички модули от първата степен на новата ракета трябваше да се върнат и меко да кацнат на Земята, за повторна употреба. Точно това се случи с двата странични ускорителя, които напълно едновременно и със завидна прецизност се приземиха на предназначените за това площадки.

Основният ускорител обаче, който се отдели от ракетата на по-късен етап, не успя да „уцели“ предназначената за това платформа в океана поради отказ на един от спирачните двигатели, и се вряза във водната повърхност с 480 км/ч на около стотина километра от планираното място. Разбира се, това по никакъв начин не може да помрачи блестящия успех на един толкова авангарден и рискован експеримент, какъвто беше този полет.

Червеният Тесла Роудстър на Елън Мъск със Starman на волана е вече в Космоса

Самият Елън Мъск обаче планира да използва тази свръхмощна ракета носител предимно за извеждане на товари в орбита и в Космоса. За евентуални пилотирани полети до Луната или до Марс, SpaceX вече работят върху още по мощно средство за космически транспорт, наречено Big Falcon Rocket, или накратко – BFR.

Интересно и любопитно в този полет беше, че вместо инертен баласт, имитиращ полезния товар, на борда на Falcon Heavy се намираше личният автомобил на Елън Мъск – червен Tesla Roadster – на волана на който стоеше кукла в космически скафандър, която носи името Starman (Звезден човек). Точно в този си вид, колата ще бъде изведена от втората степен на Falcon Heavy в елиптична хелиоцентрична орбита с евентуалната цел – достигане до Марс. Така, Tesla-та на Илън Мъск ще остане в Космоса вероятно стотици хиляди години, а поставената на борда й камера вече предава изображение на живо.