Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing отчетоха най-голямата си загуба в историята

От концерна Боинг отчетоха загуба за второто тримесечие на 2019 в размер на близо 3 милиарда долара, която е най-голямата за такъв период от цялата история на фирмата. Точната сума на нетната загуба за изтеклото тримесечие е 2.942 милиарда долара.

Това, както може да се предположи, се дължи предимно на спирането от полети на 737 MAX, а предишните оценки на финансови експерти, според които проблемите със серията MAX вероятно ще са директна причина за около 1 милиард загуби, се оказаха силно занижени. Според нови оценки, общата загуба на Boeing само от проблемите със серията MAX ще надмине 5.6 милиарда долара.

737 MAX обаче не е единственият проблем на Boeing. Макар изпълнителният директор на концерна Денис Муленбърг да увери в началото на годината, че спирането на MAX няма да се отрази на останалите проекти на фирмата, по-късно се оказа, че разработката на новия 777X също сериозно закъснява.

Макар засега плановете за въвеждането в експлоатация на новата широкофюзелажна машина да не са променени и да остават все още за края на 2020, първият полет на 777Х беше отложен поради неочаквани проблеми със специално проектираните за този самолет от General Electric, и най-големи в историята на авиацията, двигатели GE9X.

Засега първият полет е отложен за началото на 2020, но не е ясно нито дали това ще стане, нито дали това ще позволи да бъде спазен крайният срок за въвеждане в експлоатация, а не са малко авиокомпаниите, които вече очакват новата машина.

Споделете в ...