Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing изглежда стана жертва на кибер атака

Вероятно не би било изненада за никого, че авиокосмически гигант на Съединените щати като Boeing е бил атакуван от руски хакери. Наистина, доклад от петък потвърди, че Boeing е бил атакуван и е една от приблизително 1800 жертви на тази конкретна банда за рансъмуер (вид злонамерен софтуер, предназначен да блокира достъпа до компютърна система, докато не бъде изплатена парична сума).

Boeing потвърди, че се занимава с кибер инцидент, свързан с бандата LockBit ransomware. В изявление говорителят на Boeing Джим Проулкс каза, че нападателите са се насочили към „елементи от нашия бизнес с части и дистрибуция“, добавяйки:

„Този проблем не засяга безопасността на полетите. Ние активно разследваме инцидента и координираме действията си с правоприлагащите и регулаторните органи. Уведомяваме нашите клиенти и доставчици.“

Федералното бюро за разследване (FBI) на САЩ заяви, че от 2020 г. насам е имало около 1700 атаки на рансъмуер LockBit в САЩ и са били платени приблизително 91 милиона долара, откакто активността на LockBit е била наблюдавана за първи път.

Интересното е, че според изданието TechCrunch, списъкът с изискванията е бил премахнат от уебсайта на LockBit тази седмица. В света на киберсигурността, премахнатият списък често е знак, че дадена организация се е съгласила да преговаря с хакерите или е платила цялата сума или значителна част от откупа.

Boeing отказа да потвърди или отрече дали е получил искане за откуп или дали е платил нещо в отговор.

Споделете в ...