Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

AirLand Scorpion – лекият изтребител който никой не е поискал

В прес съобщение, разпространено тази седмица от компанията Textron, фирмата-майка на известната Cessna, се съобщава за разработката на нов лек многоцелеви изтребител. Съобщението хвърли в недоумение специалистите, защото подобни разработки обикновено се правят за участие в търгове на Пентагона, а такъв търг не е бил обявяван, нито е било заявено търсене за подобен самолет.

Другото учудващо е, че като партньор на Textron в този проект е спомената малката стартираща компания с име AirLand Enterprises.

Textron и AirLand представиха техния проект Ерланд Скорпион (AirLand Scorpion – на снимката), което ще бъде лек и евтин многоцелеви изтребител, чието приложение ще варира от учебно-тренировъчни цели, през разузнавателни и шпионски мисии, до брегова охрана и гранично въздушно патрулиране.

Проектът очевидно е в доста напреднал стадий, защото първият полет на машината е планиран за идните месеци.

Ерланд Скорпион е оборудван с два турбореактивни двигателя Honeywell TFE731, има маса от 5600 кг. (сух) и максимална излетна маса от 10 200 кг. Експоатационният таван е 45000 фита (13700 метра), а максималната скорост – 450 knots.

Очевидно обаче основният конкурентен коз на новия изтребител ще са неговите експлоатационни разходи. Планирано е те да са от порядъка на 3000 долара на час, което е около десет пъти по-малко от експлоатационните разходи на всички аналогични самолети от подобен клас и с подобни характеристики.

По информация от flyingmag.com