Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus направиха първи полет със самолет, задвижван единствено с водород

Отдавна се правят експерименти със самолети, задвижвани от водород. Във повечето случаи досега обаче, това са били самолети, само частично задвижвани от водородни двигатели или с конвенционални двигатели, пригодени за работа с водород. Е, сега Airbus направиха пробив като експериментираха със самолет, задвижен единствено от водороден реактивен двигател. Навярно не е случайно обаче, че става дума за мотопланер, допълнително оборудван с водороден двигател.

Модифицираният планер (на снимката горе), който е в центъра на експеримента на Airbus „UpNext“ за изследване на височинните кондензационни следи (contrails), направи първия си полет с водород над Невада в Съединените щати на 8 ноември. Полетът постави началото на тестова кампания, която ще завърши с мисия за измерване съдържанието на кондензационните следи на този тип двигатели в началото на 2024 г.

Като част от проекта ZEROe (Нулеви Емисии), Airbus се ангажира да проучи състава на тези все още малко изучавани водородни следи. Използвайки модифициран планер Arcus-J, проектът Blue Condor на Airbus ще издигне малкия двигател с водородно гориво до 30 000 фута (9 100 метра) и ще сравни емисиите му с тези от конвенционален керосинов двигател с подобен размер, летящ на борда на втори самолет.

Водородът предлага на авиацията път към полети с ниски въглеродни емисии, но неговото изгаряне също произвежда кондензационни следи (contrails) точно като конвенционалното реактивно гориво. Водородните следи обаче се различават значително. Те не съдържат сажди и серни окиси, а съдържат предимно азотни окиси и много водни пари. Макар и двата вида следи да се считат за емисии, влияещи върху климата, очаква се следите, генерирани от водородните двигатели, да са с несравнимо по-незначителен ефект върху климата.

Снимка: Airbus

Споделете в ...