Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

9 човека загинаха при катастрофа на самолет с парашутисти

Всички намиращи се на борда 9 човека загинаха при катастрофа на двумоторен Beechcraft King Air BE65, излитащ за изпълнение на парашутни скокове.

Инцидентът е станал веднага след излитане от спортното летище Дилингам, намиращо се в северната част на Хавайския остров Оаху, на който се намира и Хонолулу – най-големият град в архипелага. Самолетът е паднал близо до оградата на самото летище.

Още при съприкосновението със земята машината се е запалила и напълно е изгоряла, въпреки бързата намеса на противопожарните екипи. Засега причините за катастрофата не са известни. Според очевидци, самолетът е бил нестабилен още при самото отлепяне от пистата.

На борда са били пилотът, трима обучаващи се парашутисти и петима опитни парашутисти и инструктори. По информация от медиите, на летището е имало близки и роднини на загиналите парашутисти, които са станали преки свидетели на случилото се.

Хавайските острови са тихоокеанска територия на САЩ, известна дестинация за активни спортове (action sports) – преди всичко сърфинг, но също така гмуркане и парашутизъм. Загиналите парашутисти са били именно туристи, дошли на островите за да практикуват любимия си спорт.