Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

12 души бяха ранени в Boeing 747 при тежка турбуленция

В понеделник Boeing 747-400 на авиокомпания Cathay Pacific в полет CX879 от Сан Франциско до Хонг Конг се натъкна на неочаквано тежка турбуленция над японския остров Хокайдо.

Тъй като самолетът е бил в полет във височина (цели 6 часа преди кацането), турбуленцията е сварила както екипажа, така и пътниците напълно неподготвени и без предпазни колани, в резултат на което някои от пасажерите буквално били изхвърлени от местата си.

Най-малко 12 души са ранени, а 8 от тях са били приети в болница за лечение, след кацането на летището в Хонг Конг. В самолета са се намирали 321 пътници и 21-членен екипаж, а сред ранените има и двама членове на екипажа, като състоянието на една от стюардесите е тежко. 

Турбуленцията е продължила не по-малко от две минути и се предполага, че машината е прелетяла през мощни въздушни течения във височина, известни като Jetstream. Други източници обаче сочат, че във въздушното пространство над Тихия океан биха могли да се срещнат непредвидимо мощни тулбуленции дори и във височина.

Нека припомним, че нормалната турбулентност в атмосферата се получава в резултат от термични потоци, генерирани от нагряването на земната повърхност и обикновено се среща в близост до нея – на височини до 2-3 хиляди метра. На височини над 10 000 метра, на каквато е летял самолета на Cathay Pacific, турбулентността е изключително рядко срещано явление.

Споделете в ...