Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Швеция ще предостави на Украйна два летящи контролни центъра Saab

Швеция обяви в края на миналия месец, че предоставя на Украйна два самолета за управление и наблюдение Saab ASC 890, които ще действат като командни центрове за ранно предупреждение във въздуха. Те ще откриват вражески самолети, ракети и дронове отдалеч и ще координират отговорите на атаките.

ASC 890 е вариант на Saab 340 AEW&C (на снимката) – двумоторен турбовитлов самолет за ранно предупреждение и контрол, базиран на добре известния Saab 340. За разлика от традиционния кръгъл радар при самолетите AWACS обаче, Saab 340 има неподвижен радар PS-890 AESA, предлагащ по-ниско въздушно съпротивление, но имащ и мъртви зони точно зад и пред самолета.

Шведският самолет ще бъде първият с тази функция в Украйна, което ѝ дава възможности, на които в този конфликт досега се е радвала само Русия.

Тим Робинсън, специалист по военна авиация в Кралското аеронавигационно дружество на Великобритания каза, че свързан с F-16, шведският самолет „ще промени играта по отношение на осведомеността за бойната ситуация и радарната картина на живо“.

Той допълни също, че самолетите „ще дадат на украинците по-ранно предупреждение откъде идват ударите с дронове и ракети, което ще бъде огромно предимство“.

Министърът на отбраната на Швеция Пал Йонсън заяви, че самолетът ще „допълни и подсили системите на украинските F-16“.

Снимка: Шведски ВВС

Споделете в ...