Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Швейцарска елитна ескадрила направи демонстрация на грешното място


Известната швейцарска представителна ескадрила за висш пилотаж и аеробатика „Patrouille Suisse“ погрешка направи зрелищна демонстрация на място, отдалечено на около 6 километра от планираното.

Елитните пилоти на Швейцария е трябвало да прелетят и да изпълнят своите аеробатични фигури над градчето Лангенбрук, в което се провеждали тържества във връзка със 100-годишнината от смъртта на легендарния швейцарски авиатор Оскар Биндер – първият пилот, прелетял със самолет Алпите през 1913 г.

Поради грешка при визуалното ориентиране обаче, лидерът на формацията повел колегите си към отстоящото на около 6 километра западно селце Мюмлисвил, където се провеждал фестивал на йодлерите (характерни народни напеви, типични за някои области на Алпите). Там ескадрилата изпълнила и цялата си аеробатична програма, без да разбере че е над грешното място.

Швейцарското министерство на отбраната се е извинило за грешката, обяснявайки я с това че самолетите Northrop F-5E Tiger II, с които лети елитната ескадрила, всъщност не са боеспособни изтребители и не са оборудвани нито с GPS, нито със стандартното за тези машини навигационно оборудване.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Два изтребителя се сблъскаха във въздуха над Катар

Разработиха напълно автономна система за автоматично кацане

18-годишно момиче – обучаващ се пилот, загина в катастрофа

Затвори