Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Успешно тестваха прототип на лазерно оръжие срещу ракети

Лабораторията за проучвания към Щатските ВВС (Air Force Research Laboratory), заедно с контрактора Lockheed Martin, успешно извършиха тестове на лазерна оръжейна система, способна практически мигновено (със скоростта на светлината) да неутрализира ракети от тип земя въздух и въздух-въздух.

Тестовете са били проведени на 23 април 2019 в ракетната база Уайт Сендз, щата Ню Мексико, като прототипът на системата засега е стационарен, разположен на земята. Следващата стъпка обаче е системата да бъде инсталирана в специална гондола, способна да бъде прикачена към стандартните точки за окачване на произволен изтребител. Очаква се тази втора фаза от програмата да завърши през 2021.

Договорът на стойност 26,3 милиона долара, в рамките на който са проведени тестовете, е подписан още през 2017 между Щатските ВВС и Lockheed Martin и се отнася до разработката на „Лазерно доразвиване на компактна среда от следващо поколение“ (Laser Advancements for Next-generation Compact Environments, накратко – LANCE).

В рамките на тестовете, наземният прототип на системата успешно е унищожил неупоменат брой изстреляни както от въздуха, така и от земята ракети. Както може да се очаква, проектът е забулен в секретност и технически детайли не се съобщават, но се подчертава, че системата може да засича, проследява и унищожава едновременно няколко цели, като самото унищожаване става с недостижима за конвенционалните оръжия скорост – тази на светлината.

Не се съобщава дали системата е способна да унищожава единствено ракети, или като цели могат да бъдат прихващани и вражески изтребители. Посочва се обаче, че с тази система ще могат да бъдат оборудвани както изтребители, така и по-големи и бавно движещи се летателни апарати, като бомбардировачи, транспортни самолети, въздушни танкери и дори хеликоптери.