Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Турция отказа да зареди с гориво кацнал по спешност израелски самолет

Полет на El Al от Варшава на път за Тел Авив не беше допуснат да зареди гориво, след като направи аварийно кацане в Анталия, Турция, за да евакуира пътник, нуждаещ се от медицинска помощ.

„В неделя местните работници на летище Анталия отказаха да заредят гориво в самолет на компанията, въпреки че се касаеше за медицински случай“, се казва в изявление на Ел Ал и се добавя, че пътникът е евакуиран.

Турски дипломатически източници потвърдиха, че самолетът е получил разрешение да направи аварийно кацане, за да евакуира болен пътник.

Предполага се, че инцидентът е резултат от турските санкции, забраняващи износа на реактивно гориво за Израел до прекратяване на огъня в Газа.

Според съобщения в израелски медии, турските власти са уверили външното министерство, че самолетът ще бъде допуснат да презареди гориво, но на практика това не се е случило. Зареждането е било наложително, тъй като самолетът е изразходвал гориво на стоянката, за да поддържа функционирането на климатика и другите системи.

В резултат на отказа, пилотите решили да кацнат и заредят на остров Родос, на 40 минути полет, преди да завършат полета си до Тел Авив.

Самолетът е кацнал на летище Бен-Гурион по-късно в неделя.

Снимка: Роланд Кемер / Wikimedia Commons

Споделете в ...