Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тестват зареждане в полет на безпилотни самолети

Оказва се, че при все по-разпространяващите се напоследък безпилотни самолети, единственият останал проблем за разрешаване е все още ограничената им (откъм гориво) далечина на полета. С последните си тестове, компанията Нортроп Груман (Northrop Grumman) изглежда ще реши и този проблем.

На 6 септември в Ниагара Фолз от фирмата поведоха опити със система, наречена "Автономно Въздушно презареждане" (Autonomous Aerial Refueling – AAR), която позволява безпилотни машини да бъдат презареждани в полет от стандартни авиоцистерни.

Демонстрационната машина за презареждане е била Calspan Learjet (на снимката), модифициран Learjet 35 със способност да бъде "опционално пилотиран". С други думи, самолетът може да изпълнява задачи както с пилот на борда, така и в изцяло безпилотен режим.

Авиотанкерът за опитите е бил Omega K-707 (модификация на KC-135), а тестовата машина е била с пилот на борда, който обаче единствено е следял работата на автоматичните системи и не се е наложило да се намесва в полета.

До края на годината се планира същата система да бъде инсталирана и тествата на изцяло безпилотния палубен изтребител X-47B, а според директора на програмата Джейми Енгдал, презареждането в полет на безпилотни самолети изцяло "ще промени играта" в света на на безпилотните машини.

По информация от aviationtoday.com