Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Семейства на пътниците от MH370 искат ново разследване

Семействата на пътниците, които са били на борда на полет MH370 на малайзийските авиолинии, който изчезна преди почти десетилетие, призоваха за ново разследване.

Повече от 40 китайски семейства на роднини подписаха отворено писмо до министър-председателя на Малайзия в понеделник, заявявайки, че е време за ново разследване на истината за полет MH370, който изчезна на 8 март 2014, след като излетя с 239 пътници и екипаж на борда, на път от Куала Лумпур за Пекин.

Самолетът така и никога не пристига в Китай, а изчезването му предизвика най-мащабното издирване в историята на авиацията. След три години обаче не бяха открити почти никакви следи от самолета – с изключение на няколко парчета отломки, открити по крайбрежието на Африка и на островите в Индийския океан.

Малайзийските следователи не изключиха възможността самолетът умишлено да е бил отклонен от курса. Други теории за мистериозната съдба на самолета включват механична повреда или опит за отвличане.

В писмото си до министър-председателя на Малайзия Ануар Ибрахим семействата заявяват, че искат да потърсят самолета сами и „са готови да инвестират собствените си пари или да си сътрудничат със способни лица и компании“.

Те поискаха „ефективна комуникация“ с малайзийското правителство, за да възобновят търсенето.

„Това, което искам, е Malaysia Airlines да ми даде истината. Какво се случи с нашите близки?” каза 71-годишният Бао Ланфан, чийто син, снаха и внучка бяха в полета. „Това, което искам сега, е те да възобновят търсенето и разследването.“

Всяко семейство подаде молба за гражданско обезщетение между 10 милиона юана (1,4 милиона долара) и 80 милиона юана (11,2 милиона долара), както и морални щети от 30 милиона юана (4,2 милиона долара) до 40 милиона юана (5,6 милиона долара), съобщи телевизионния канал CCTV.

Семействата на повече от 110 други пътници вече са постигнали споразумение и са получили между 2,5 милиона и 3 милиона юана.

Изчезването на MH370 отдавна подхранва множество теории, включително, че командирът на полета Захари Ахмад Шах лично е отвлякъл и разбил самолета.

През 2016 г. малайзийските власти разкриха, че пилотът е начертал път над Индийския океан на домашен летателен симулатор, но подчертаха, че това не доказва, че той умишлено е разбил самолета.

Окончателен доклад за трагедията, публикуван през 2018 г., посочи пропуски в контрола на въздушното движение и каза, че курсът на самолета е бил променен ръчно, но не успя да излезе с никакви твърди заключения, оставяйки роднините раздразнени и разочаровани.

Източник: aljazeera
Снимка: byeangel / Wikimedia Commons