Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на Delta Airlines кацна буквално на сляпо, след като градушка разби челните стъкла на пилотската кабина.

Миналият петък пилотите на самолет Airbus 320 от полет 1889 от Бостън до Солт Лейк Сити направиха буквално сляпо принудително кацане в Денвър, след като градушка с размери по-големи от топки за тенис разби челните стъкла на пилотската кабина и повреди антените на GPS приемника и радара на самолета.

Макар че при кацането леко е пострадал само един пътник, а авиокомпанията е предоставила друга машина за продължаване на полета до Солт Лейк Сити, много от пътниците са предпочели да си вземат коли под наем и да пътуват още осем часа, пред това отново да се върнат във въздуха. Както твърдят самите пътници, повечето от тях са започнали да се сбогуват с близките си, когато градушката заудряла по корпуса на самолета.

Нека поясним, че въпреки мощното навигационно оборудване и ползваните системи за насочване към пистата (ILS), последният етап от кацането винаги се извършва в ръчен режим и е важно пилотите да виждат пистата, върху която ще кацат, което в случая очевидно не е било възможно при практически непрозрачното челно стъкло на самолета.

По информация от Daily Mail