Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руската страна за рисковете, които носи ремонтът на нашите МиГ-29 в Полша

Русия няма да обслужва повече българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договор с Полша. Това е заявил пред журналисти генералният директор на „Руската самолетостроителна корпорация МиГ“ Сергей Коротков.

По-рано българското правителство одобри подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонта на руските самолети. „В случай че България подпише с Полша споразумение за ремонта на двигателите РД-33 на МиГ-овете, нямаме друг избор, освен оттук нататък да откажем да извършваме прегледите и поддръжката на МиГ-29 на българските ВВС“, заявил е Коротков.

Той е посочил, че в такъв случай законосъобразността на по-нататъшното използване на тези самолети, както и сигурността на пилотите, ще бъдат под въпрос. „Съжаляваме, че подобни решения се вземат, като се изхожда предимно от политическата конюнктура, а вероятно всичко това е и резултат на външен натиск“, добавил е той.

Коротков е отбелязал, че условията, които „РСК МиГ“ предлага на България, са икономически по-изгодни. Що се отнася до ремонта на двигателите, според него ценовите параметри на офертите на Полша и Русия са „почти идентични“, но Полша няма лиценз и актуална техническа документация за ремонта.

„За посочената сума Русия бе готова да гарантира на България двойно повече ресурси от Полша. Въпреки този инцидент, предвид дългогодишната дружба между Русия и България, все още се надяваме на взаимноизгодно сътрудничество, основано на международното право. Все пак смятаме, че можем да оспорим законосъобразността на това споразумение предвид очевидното нарушаване на правата ни като разработчик и производител на самолетите“, е заявил Коротков.

Пред радио Спутник директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов обясни какви са рисковете от споразумението. „Ситуацията около България, Русия и Полша е много сложна. Работата е там, че Русия не е дала на Полша лиценз, а още по-важното – актуална техническа документация за извършването на ремонти. Това означава, че Полша не може да гарантира за двигателите, които ще бъдат ремонтирани.

Той допълва, че в тази ситуация има и политически момент. „В България го казаха – след като са в НАТО, трябва да се сближават с НАТО, така че и ремонтните дейности ще бъдат извършени от страни членки, а не от трети страни“, казва той.

Източник: Фокус Нюз (focus-news.net)
Снимка: Антон Балъкчиев