Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия ускорява разработката на новия си пътнически лайнер МС-21

Проектът МС-21 (съкращение на руското «Магистральный Самолёт XXI века»), който е базиран на съществуващата разработка Як-242, е стартиран още преди 2010, като по първоначални планове, първите прототипи трябваше да са готови през 2016, а серийното производство трябваше да започне през 2020.

По съобщение на Интерфакс обаче, министърът на промишлеността на Русия Денис Мантуров е заявил, че първите тестови екземпляри на самолета трябва да бъдат готови преди края на 2015.

Предполага се, че това ускоряване на проекта се дължи на санкциите, които Русия понася от основните американски и европейски производители.

Самолетът МС-21 ще бъде предназначен за превоз за пътници, багаж и и товари, като плановете са машината да стане пряк конкурент на отдавна утвърдените самолети от сериите Boeing 737 и Airbus A320. Проектът предвижда създаването на цяло семейство самолети с различни размери и брой пътнически места ─ планират се 150, 180 и 210 местни варианти.

Както казахме, за основа на проекта е взет Як-242 на ОКБ Яковлев, но разработката на изцяло новото крило е поверена на руската компания АэроКомпозит, а проектът на опашното оперение ще дойде от конструкторското бюро Бериев.

В първоначалния вариант МС-21 трябваше да бъде оборудван с двигатели Pratt & Whitney PW1400G, но поради санкциите, самолетът ще бъде оборудван с руски двигатели ПД-14. Така близо 60% от комплектацията на самолета ще бъде произвеждана в Русия.

Проектът е продължение на опитите на Русия да създаде реален и надежден конкурент на Boeing и Airbus в този сегмент, след неособено успешните стартове на пътническите Ту-204 и Сухой Суперджет 100.

Снимка: Уикипедия