Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия прехвърли изтребители Су-57 в Сирия

В социалните мрежи бе разпространено видео на прелитащи над Сирия два от най-модерните руски изтребители Су-57, а висш ръководител от руския военнопромишлен комплекс потвърди, че машините са пристигнали миналата сряда в базата „Хмеймим“ в Сирия.

Нека припомним, че Су-57, известен още като проект Т-50 ПАК ФА (Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации), е изтребител от пето поколение, който все още е във фаза на изпитания и това ще е първото му участие в бойни условия или такива, близки до бойните.

„Прехвърлянето на руските Су-57 в Сирия не е заплаха за американските военни операции в региона“, заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахън, но според американски военни, пристигането на Су-57 в Сирия може да усложни ситуацията там, тъй като американските пилоти все още нямат пълната информация за тези машини. От друга страна обаче се допълва, че именно присъствието на Су-57 в Сирия ще даде на американците добра възможност реално да допълнят информацията си за тези нови руски самолети.

От страна на руските военни пък се появиха съмнения дали машината е наистина готова за тестове в реална бойна обстановка, както и дали в базата „Хмеймим“ съществуват достатъчно добри условия за тяхната сложна поддръжка.

Очевидните причини руснаците да изпратят новите си изтребители в Сирия са преди всичко да установят реалните им бойни качества, както да демонстрират тези качества на евентуални нови клиенти, към каквито конструкторското бюро „Сухой“ отдавна се стреми.