Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия прехвърли изтребители Су-57 в Сирия

В социалните мрежи бе разпространено видео на прелитащи над Сирия два от най-модерните руски изтребители Су-57, а висш ръководител от руския военнопромишлен комплекс потвърди, че машините са пристигнали миналата сряда в базата „Хмеймим“ в Сирия.

Нека припомним, че Су-57, известен още като проект Т-50 ПАК ФА (Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации), е изтребител от пето поколение, който все още е във фаза на изпитания и това ще е първото му участие в бойни условия или такива, близки до бойните.

„Прехвърлянето на руските Су-57 в Сирия не е заплаха за американските военни операции в региона“, заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахън, но според американски военни, пристигането на Су-57 в Сирия може да усложни ситуацията там, тъй като американските пилоти все още нямат пълната информация за тези машини. От друга страна обаче се допълва, че именно присъствието на Су-57 в Сирия ще даде на американците добра възможност реално да допълнят информацията си за тези нови руски самолети.

От страна на руските военни пък се появиха съмнения дали машината е наистина готова за тестове в реална бойна обстановка, както и дали в базата „Хмеймим“ съществуват достатъчно добри условия за тяхната сложна поддръжка.

Очевидните причини руснаците да изпратят новите си изтребители в Сирия са преди всичко да установят реалните им бойни качества, както да демонстрират тези качества на евентуални нови клиенти, към каквито конструкторското бюро „Сухой“ отдавна се стреми.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!