Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Първи полет направи електрически учебно-тренировъчен Pipistrel


WATTsUP се нарича новият учебно-тренировъчен самолет на словенската фирма Pipistrel, който направи първия си полет през август 2014.

Това не е първият изцяло електрически самолет на Pipistrel. Още през 2007 Pipistrel, със своя Taurus Electro G2, получи престижната награда Линдберг, а през 2011 вариант на същия самолет (Taurus G4) спечели парична премия от 1,3 милиона долара от NASA Green Flight Challenge 2011.

Новият изцяло електрически самолет обаче има съвсем конкретна цел – намаляване на цената за първоначално обучение на пилоти. Според Иво Боскарол, изпълнителен директор на Пипистрел, новият WATTsUP ще може да намали разходите за първоначално обучение на един пилот с до 70%, което ще направи летенето по-достъпно от всякога.

WATTsUP е разработен в сътрудничество със Siemens AG, които са доставчици и на всички силови агрегати за машината. Основният задвижващ електродвигател е с мощност 85 kW и тежи само 14kg. Двигателят се захранва от батерии с капацитет 17 kWh, които могат да се заменят за минути или да бъдат напълно презаредени за около час.

Електро самолетът покрива всички критерии за ултралек (microlight and ASTM LSA), както и стандартите за електро задвижвани летателни апарати, засега възприети единствено във Франция. Фирмата вече е подала необходимата документация за сертифициране и във Федералната Авиационна Администрация (FAA) за да може машината да се ползва за обучение и в САЩ.

Pipistrel планират официално да предложат своя нов продукт на пазара през 2015, като очакваната цена ще е под 100,000 EUR.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Фестивалът Криле за всички ще се проведе на 13 и 14 септември 2014
Изтребител на гръцките ВВС се разби в близост до нашата граница
Пилотът и фронтмен на Айрън Мейдън Брус Дикинсън стартира собствена авиокомпания
Затвори