Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Проектът ПАК ТА

Напоследък в пресата се появиха материали за почти епохални планове на руското самолетостроене за строежа на нов свърхтежък транспортен самолет от ново поколение, с нескрити амбиции преди всичко за военно приложение.

Става дума за проекта ПАК ТА – продължител на небезизвестния проект за свръхмодерен многоцелеви изтребител ПАК ФА.

ПАК ТА означава Перспективный Авиационный Комплекс Транспортной Авиации, по подобие на проекта ПАК ФА – Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации …

Според телевизия RT, новият самолет ще може да транспортира новите руски танкове Т-14 „Армата” и според плановете на проекта, до 2024 г. би трябвало да бъдат построени вече 80 такива машини, способни да транспортират 400 танка „Армата” в практически всяка точна на земното кълбо.

По неособено официални и още по-малко потвърдени данни, максималната скорост на новата машина ще е около 2000 км/ч, товароносимостта му – около 200 тона, а максималната далечина на полета – поне 7000 километра.

Както се вижда на снимката и видео-анимацията, конфигурацията на машината е наистина доста иновативна.

Самолетът се задвижва от един свръхмощен турбовентилаторен двигател, който обаче освен че предоставя теглителна сила, очевидно захранва и два огромни електродвигателя, вградени в тялото, како целият самолет се доближава до идеята за летящо крило. Изходните сопла на двата електрически вентилатора пък са с променлива геометрия и така предоставят възможност за векторизиране на тягата им.

В същност по проекта ПАК ТА се работи от няколко години, като досега са се разглеждали предимно идеи за доразработване и модернизиране на утвърдените вече машини от типа на Ил-76 и Ан-124, както и изцяло новият Ил-106. Очевидно обаче концепциите на тези самолети са се оказали остарели и са били изоставени за сметка на една наистина качествено нова концепция.

Засега обаче не е известно кога и къде ще започне строителството на новия самолет, а амбициите за построяване на 80 такива машини до края на 2024 г. изглеждат по-скоро свръх оптимистични.

Нека припомним, че дълго спряганият като пряк конкурент на американския изтребител F-22, руският Су-50 – ПАК ФА, към момента съществува единствено под формата на пет прототипа, докато в същото време Съединените Щати вече разполагат с цели 14 напълно комплектовани и боеготови ескадрили, оборудвани с не по-малко от 168 машини F-22 Raptor.