Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот използва iPad за да приземи самолета си след пълен отказ на електрическото оборудване

Поуката от тази история е ясна: носете си таблетите или поне смартфоните винаги, когато летите. 🙂

Вчера семейство от Уисконсин летяло с собствения си Piper Comanche по маршрут от близкия щат Уайоминг, когато по време на полета се получава пълен отказ на електрическото оборудване в самолета.

Спират да работят всички уреди и прибори на борда, свързани с електрическо захранване, включително осветлението на таблото, навигационните прибори, радиото, и не на последно място – задвижването на прибрания колесник.

Това се случва вече по тъмно, в около 20:00 часа местно време, на около 80 мили от крайната дестинация на полета – малкото летище в Rapid City.

За щастие, пилотът носел своя Айпад, който буквално ги спасил в напълно тъмния кокпит. С помощта на GPS устройството и навигацията на Айпада, пилотът успял лесно да се ориентира къде се намира и да долети до крайната си дестинация.

Без работещо радио на борда обаче, както и без възможност да спусне електрически задвижвания колесник, се наложило пилотът да изненада дежурните диспечери в кулата, като без разрешение кацнал по корем пред очите им, хвърляйки искри по пистата.

Аварийното кацане протекло без допълнителни инциденти и двамата съпрузи на борда са напълно невредими.

По информация от flyingmag.com