Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Парчета от двигател на Boeing 787 се посипаха над италианско градче

Вчера в 4:20 ч. след обяд, малко след излитане от римското летище Фиумичино, пилотите на Boeing 787 на авиокомпания Norwegian в полет DY7115 от Рим до Лос Анджелиз декларирали аварийна ситуация и поискали завръщане на летището. Пилотите съобщили за отказ в левия двигател и започнали източване на горивото за аварийно кацане.

Оказало се обаче, че двигателят Rolls-Royce Trent 1000 не просто е отказал, а буквално се е разпаднал във въздуха, защото малко след това от градчето Изола Сакра близо до италианската столица започнали да пристигат сигнали за паднали „от небето“ метални предмети, които изпочупили стъклата на 25 паркирани автомобила и повредили покривите на най-малко 12 къщи.

При проверката се оказало, че падналите от небето метални парчета са части от разпадналия се на около 400 метра височина двигател. За щастие, всичко се разминало само с материални щети. Никой на земята и от 298-те пътници в самолета не е пострадал, а след като източили излишното гориво, пилотите извършили успешно аварийно кацане с един работещ двигател.

Инцидентът обаче за пореден път повдига въпроса за прелитането на самолети над населени места. Според изявление на кмета на засегнатото градче, само щастлива случайност е предотвратила човешки жертви, защото частите от самолета са се посипали близо до гъсто населения градски център и оживените по това време плажове до градчето.