Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха потънал самолетоносач от Втората световна война

Добре запазените останки от американския самолетоносач Лексингтън (USS Lexington) бяха открити на 4 март 2018 в океана близо до Австралия.

Останките са открити от изследователския кораб Petrel на съоснователя на Майкрософт Пол Алън. Реликвата от Втората световна се намира на дъното на Коралово море (Coral Sea), на разстояние около 700 километра от източния австралийски бряг и дълбочина от 3 000 метра.

Lexington е един от първите самолетоносачи, построявани някога. Бил известен с галеното си име “Lady Lex”, а на борда му е имало 35 самолета. Корабът е бил пуснат на вода през 1925 и потъва във водите на Коралово море на 8 май 1942 в битка за контрола над Нова Гвинея и Австралия с японска армада от два самолетоносача. Заедно с USS Lexington загиват 216 пилоти и моряци.

В битката, разразила се между 4 и 8 май 1942, Lexington получава многобройни попадения от бомби и торпеда, но смъртоносният удар е нанесен от вторична експлозия в самия самолетоносач, довела до неконтролируем пожар. Дадена е команда за напускане на кораба и другите американски кораби от ескорта на самолетоносача успяват да спасят 2 770 членове на екипажа. Загиват 216.

Битката в Коралово море е първият в историята директен сблъсък между самолетоносачи.

Нека припомним, че преди това откритие екипът на Пол Алън, на борда на кораба Petrel, е открил много други останки на реликви от войните, сред които американските бойни кораби USS Indianapolis (август 2017), USS Ward (ноември 2017), USS Astoria (февруари 2015), японският Musashi (март 2015) и италианският разрушител Artigliere (март 2017).