Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Осъдиха на 6 години затвор пилота, причинил катастрофата на Шереметиево през 2019

Руски пилот беше осъден на шест години затвор, след като пилотираният от него самолет направи тежко аварийно кацане на московското летище Шереметиево през 2019, при което загинаха 41 пътници.

Тогава, на 5 май 2019, Денис Евдокимов е командир на пътнически полет на Аерофлот от Москва до северния руски град Мурманск. Малко след излитането от Москва обаче мълния удря самолета, което нарушава радиовръзката. Екипажът тогава решава да се върне за аварийно кацане на московското летище.

Телевизионни кадри показаха как при втория опит за кацане, самолетът Sukhoi Superjet 100 отскача от асфалта, и след втори удар в пистата задната му част да избухва в пламъци. В резултат на пожара, четиридесет и един от всичко 78 души на борда загинаха, включително и две деца. Оцелелите пътници успяват да се спасят с помощта на аварийните пързалки на самолета.

Много от коментаторите тогава отбелязаха, че повечето от спасилите се пътници са изнесли със себе си и си ръчния багаж, с което са затруднили евакуацията и вероятно са причинили смъртта на повечето от загиналите.

„След като е било взето решение за връщане на летището, Евдокимов е извършил, без да спазва процедурата за управление на самолета, много грубо кацане, което е довело до отскачане на самолета от пистата и повторен удар в земята.“ казаха от прокуратурата.

„В резултат на грубият досег с терена, основният колесник е поддал и конструкцията на самолета е била унищожена след разлив и запалване на горивото“, се допълва в обвинението.

На Евдокимов беше повдигнато обвинение още през 2019 г. за нарушаване на правилата за безопасност, довело до смъртта на две или повече лица. Освен наказанието лишаване от свобода, Евдокимов има забрана да управлява самолети за три години.

Той не се е признал за виновен, съобщи Интерфакс, но не става ясно дали възнамерява да обжалва присъдата.

Предлагаме Ви по-долу видеозапис от катастрофата, който е бил част от доказателствения материал на углавното дело.

Скрийншот: Youtube

Споделете в ...