Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Окончателно пенсионираха легендарния хеликоптер Bell UH-1 Huey

Последният вертолет от легендарния тип Bell UH-1 Huey беше официално свален от въоръжение в армията на САЩ на 3 септември 2014.

Корпусът на морската пехота на САЩ беше последното подразделение, което още ползваше услугите на легендарната машина, и което се раздели с хеликоптера на официална церемония в авиобаза на ВМС в Ню Орлиънз.

Bell UH-1, неофициално наречен Хюи (Huey), е едномоторен хеликоптер с газотурбинен двигател, в класическа конфигурация от двулопатен носещ винт и опашно витло.

Първоначалната разработка на Bell Helicopter е била за специализирана машина за медицинска евакуация от райони на бойни действия и датира от 1952, а първият си полет Бел Хюи прави на 20 октомври 1956. Машината влиза в серийно производство през март 1960 и оттогава са произведени над 16 000 машини от този тип.

В процеса на експлоатация Bell UH-1 непрекъснато доказва превъзходните си качества и не само армията на САЩ, но и много други армии цели десетилетия го ползват не само като лека транспортна машина, но и за въздушна поддръжка на пехотата при бойни действия, и дори като щурмови хеликоптер.

Машината за първи път влиза в реални бойни действия и широко се използва по време на войната във Виетнам, а емблематични за Bell UH-1 Huey ще останат кадрите от класиката на Франсис Форд Копола "Апокалипсис сега".