Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Огромен, четиримоторен пътнически Airbus A340 каца в Антарктика

За пръв път в историята на авиацията огромен, четиримоторен пътнически Airbus A-340 каца на специално подготвена за него писта на Ледения континент Антарктика.

Машината е наета от специално създадената за целта туристическата компания „White Desert“ (Бяла пустиня), а полетът е осъществен от авиокомпанията „HiFly“, която вероятно също ще се специализира в такива неконвенционални полети.

Първият такъв полет, регистриран като HiFly-801, се е състоял на 2 ноември 2021, когато огромната машина е излетяла от Перлата Южноафриканска република Кейптаун, и след над петчасов полет и прелетени 2500 морски мили (над 4300 км.) е кацнала в Антарктика на специално подготвената за целта писта, наречена Wolf’s Fang, в превод – Вълчи Зъб.

Тази писта определено заслужава внимание защото, както може да се очаква, тя е изцяло ледена, а нейното ледено покритие и дебело … 1400 метра! Да, точно толкова дебела е ледената покривка на това място в Антарктика.

Освен че пистата е заравнена, в протежение на 3000 метра повърхността на леда е „фрезована“ за да се постигне необходимото сцепление и спирачен ефект за огромния Ербъс. Да добавим и че мястото за кацане всъщност не е летище, и не разполага с никакви радионавигационни средства, да не говорим за „лукса“, наречен ILS (система за инструментално кацане).

На борда на машината, освен екипажа, е имало 23 пътници, гориво и доста товар, който ще послужи за доизграждането на намиращото се вече там туристическо ваканционно селище, което ще носи същото име – Wolf’s Fang, или Вълчи Зъб. Както може да се предполага – то трябва да се превърне в база за екстремните туристи, търсещи тръпка и приключения на Ледения континент. При кацането, температурите са били приятни за сезона и съвсем летни за континента – само -15 градуса C!

Неслучайно в товара споменахме за горивото. Както може да се очаква, при излитането си от Южна Африка самолетът трябва да носи със себе си гориво и за обратния полет, защото в Антарктика няма къде да се зареди. Това е принудило при излитането машината да е буквално „на ръба на възможностите си“, с общо полетно тегло от 275 тона, а при кацането в Антарктика машината също е била близо до максимално позволената маса за кацане – 190 тона, при това на ледена писта.

Капитан на полета е бил лично съоснователя и вицепрезидент на авиокомпанията HiFly Карлош Мирпури който, естествено, е професионален пилот.

Добре е все пак да се допълни, че туристическата компания White Desert, която ще оперира по тези места, представя продукта си като „high end tourism“, тоест подобно „забавление“ едва ли ще е по джоба на всеки, пожелал да разгледа Антарктика. Засега обаче цените за подобна „ваканция“ не са официално обявени.

След като човечеството вече отвори Космоса за туристически разходки, явно крайно време е да отвори за туризъм и Петия континент на собствената си планета.

Снимка: Marc Bow / hifly.aero