Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Концернът Northrop Grumman подписа договор с ВВС на САЩ за 77 милиарда долара

Военновъздушните сили на САЩ (U.S. Air Force) подписаха с концерна Northrop Grumman договор за разработка на нов стратегически бомбардировач. Дори и за мащабите на САЩ, договорът е за сума с невиждани досега размери – 77 милиарда долара.

В класа на стратегическите бомбардировачи, ВВС на САЩ към момента разполагат с флотилия от модерния, но псе пак над 17-годишен вече бомбардировач B-2 и "добрият стар", но със сигурност морално остарял със своята над 50-годишна възраст B-52.

Проектът, чиято разработка започват в Northrop Grumman, се нарича LRS-B (съкратено от Long Range Strike Bomber) и само за фазата на проектиране се предвиждат разходи от 21,6 милиарда долара.

По предварителни данни, единичната цена на новия бомбардировач ще бъде около 550 милиона долара, която е съществено по-ниска от използвания в момента STEALTH бомбардировач B-2, чиято цена по неофициални данни е около $2 милиарда за бройка.

Договорът предвижда построяването на до 100 машини от новия тип, като производството ще започне в производствените мощности на концерна в Калифорния, където за работа по проекта ще бъдат създадени не по-малко от 1 400 нови работни места.

По обясними причини, засега не се дават никакви подробности относно техническите характеристики на новата бойна машина.

По информация от flyingmag.com

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!