Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Концернът Northrop Grumman подписа договор с ВВС на САЩ за 77 милиарда долара

Военновъздушните сили на САЩ (U.S. Air Force) подписаха с концерна Northrop Grumman договор за разработка на нов стратегически бомбардировач. Дори и за мащабите на САЩ, договорът е за сума с невиждани досега размери – 77 милиарда долара.

В класа на стратегическите бомбардировачи, ВВС на САЩ към момента разполагат с флотилия от модерния, но псе пак над 17-годишен вече бомбардировач B-2 и "добрият стар", но със сигурност морално остарял със своята над 50-годишна възраст B-52.

Проектът, чиято разработка започват в Northrop Grumman, се нарича LRS-B (съкратено от Long Range Strike Bomber) и само за фазата на проектиране се предвиждат разходи от 21,6 милиарда долара.

По предварителни данни, единичната цена на новия бомбардировач ще бъде около 550 милиона долара, която е съществено по-ниска от използвания в момента STEALTH бомбардировач B-2, чиято цена по неофициални данни е около $2 милиарда за бройка.

Договорът предвижда построяването на до 100 машини от новия тип, като производството ще започне в производствените мощности на концерна в Калифорния, където за работа по проекта ще бъдат създадени не по-малко от 1 400 нови работни места.

По обясними причини, засега не се дават никакви подробности относно техническите характеристики на новата бойна машина.

По информация от flyingmag.com