Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Завършиха полетните тестове на най-големия турбовентилаторен двигател

Успешно завършиха полетните тестове на двигателя General Electric GE9X, предназначен да задвижва новия Boeing 777X. Тестовете са продължили над 320 полетни часа и са проведени на борда на специално оборудван за целта Boeing 747 (на снимката).

Това е последната фаза от разработката на новия двигател, която продължава вече седем години, като преди полетните, през това време двигателят е бил подложен на огромно количество наземни тестове.

Първият полет на оборудвания с новите двигатели Boeing 777Х се очаква през втората половина на тази година, и ако всичко върви по план, въвеждането в експлоатация на новата машина се планира за 2020.

Първият клиент (т.нар. launch customer) за новата машина ще е Lufthansa и освен съвсем новите двигатели, Boeing 777Х ще включва в себе си поне две други новости за пътническата авиация:

Това ще е първият пътнически самолет със „сгъваеми крила“ – двата края на крилото се сгъват при рулиране за да може огромната машина да маневрира в по-малки летища. Освен това за пръв път в пътнически самолет дисплеите в пилотската кабина ще се управляват чрез допир (тъч скрийн).

И, разбира се, GE9X е засега най-големият в историята самолетен двигател. Както ясно се вижда на долния фотос, в неговия диаметър спокойно влиза целият фюзелаж на Boeing 737.