Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сухой Суперджет катастрофира при аварийно кацане на Шереметиево

Тази вечер в 17:50 ч. местно време на московското летище Шереметиево самолет Сухой Суперджет, в полет от Москва за Мурманск, се наложи да са върне на летището да кацне аварийно, след като минути след излитането пилотите съобщават за пожар на борда.

По информация от радио «Говорит Москва», самолетът е успял да кацне едва при втория опит, при който обаче, както се вижда от видеото, машината изцяло е обгърната от пламъци.

В момента спасителните операции са още в ход и не е ясно колко са пострадалите и в какво състояние са.

По информация от агенция ТАСС, на борда са се намирали 72 пътника и четиричленен екипаж, а пострадалите са най-малко десетима. Засега не е известно дали има жертви.

Към този момент пожарът е вече потушен и хората са евакуирани от машината, която почти напълно е изгоряла.

По непотвърдена информация, пожарът е възникнал вследствие на проблем в електроинсталацията на самолета.

UPDATES:

По последна информация към 21:20 българско време, при инцидента най-малко един е загинал, но се очаква жертвите да са повече.

По информация от агенция RT към 21:50, загиналите от инцидента са най-малко 13, сред които и едно дете. Ранените са на-малко 7, трима от които са в тежко състояние.

Данни от 22:10: Според показанията на членове на екипажа, пожарът е възникнал след като самолетът е бил ударен от мълния. Информацията не е потвърдена, а и е малко вероятно мълния да е причината, защото ежедневно десетки самолети по света биват удряни от мълнии, без от това да възникват пожари.

По последни данни, публикувани от агенция ТАСС към 00:40 българско време, загиналите при катастрофата са 41! На борда е имало 78 човека, от които оцелели са 37.